Sapanlar

Sapanlar

Sapanlar Hakkında

Çoğunlukla yük kaldırma amacıyla kullanılan sapanlar hem iş güvenliği açısından hem de kaldırdıkları yük açısından büyük önem taşımaktadır. Taşınan yükün ağırlığından bağımsız olarak sapan kullanımında her zaman çok dikkatli ve tedbirli olmalıyız. Bir anlık dikkat eksikliği tedbirsizlik maddi ve manevi kayıplara sebep olabilir.

Sapanlarımızı seçerken sapan modeline göre ilgili standartlar kapsamında oluşturulan taşıma kapasitelerine bağlı kalınması çok önemlidir. Örneğin ilgili tabloda çalışma yükü 2 ton olan bir çelik sapanla 3 ton kaldırılmaması gerekmektedir. Gün içerisinde karşılaştığımız ” Ben bununla 5 ton kaldırıyorum” şeklindeki yorumlar kullanıcıların ne kadar tedbirsiz olduğunu göstermektedir. Her malzemenin iş güvenliği açısından bir emniyet katsayısı vardır. Emniyet katsayısının amacı yük halinde beklenmedik bir durum olursa malzemenin veya operatörlerin zarar görmemesi içindir. Ayrıca belirli bir malzemeyi kaldırmak için yapılan sapanın farklı ürünler için kullanılmasınsa sakınca olabilir. Örneğin olması gerekenden daha geniş boyutlara sahip bir malzemeyi kaldırırken sapan bacakları daha çok açılacak ve her bir bacağa binen yük artacaktır. Bu nedenle ölçümlerin iyi yapılması doğru malzemeyi doğru sapan ile kaldırmak gerekmektedir.

Çelik sapanlarda kurşun baskı ve örme sapan olmak üzere iki farklı tip vardır. Her ikisi için de taşıma kapasiteleri EN 13414-1+A2 normunda belirtilmektedir. Üretilen her çelik sapan burada belirtilen özelliklere uygun olmalıdır. Biz üretimini yaptığımız kurşun baskılı, klemensli ve örme sapanlarda TSE ve CE standartlarına uygun üretim yapmaktayız. Çelik sapanlarla alakalı kullanım ve bakımı gibi detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer bir taşıma aracı olan zincir sapanlarda zincir üzerine haricen herhangi bir işlem uygulanmadığından bunların her bir ekipman (halka, kanca, bağlantı halkası, zincir gibi) sertifikası ayrı ayrı değerlendirilir. Zincir sapanların taşıma kapasiteleri EN 818-4 normunda belirtilmektedir. Zincir sapan yapımı için uygun olan zincirler grade 80, grade 100 ve grade 120 çelik zincirlerdir. Diğer zincir grupları ile kaldırma işleminin yapılmamasını tavsiye ederiz. En sık kullanılan çelik zincir grade 80 EN 818-2 normuna uygun olarak üretilmektedir.

Polyester sapanlar polyester ipliklerin dokunması ile elde edilen, çelik sapanlara göre daha esnek ancak daha çabuk yıpranan malzemelerdir. Emniyet katsayıları ilgili malzemenin normuna göre farklılık göstermektedir. 4:1, 5:1, 6:1, 7:1 ve 8:1 olarak karşımıza çıkan polyester sapanlarda emniyet katsayısı belirtilmezse 6:1 olacak şekilde dikkate alınır. Keskin köşeleri olan malzemeleri kaldırmada tehlike oluşturabilecek polyester sapanlar için haricen koruma kılıfları da bulunmaktadır. Gözlü ve sonsuz biçiminde bulunan polyester sapanların kaldırma kapasitelerinde farklılık olmayıp kullanım şekline göre farklılık göstermektedir.

 

Birlikte Daha Güçlü, Daha Güvenli